מה חשוב לדעת על NFT?
העולם משתנה, ובקצב מהיר מאוד. אם פעם אפשר היה להשקיע בעיקר בשוק ההון ובנדל”ן, בעידן הדיגיטלי יש אופציות נוספות – ואחת המסקרנות שבהן היא NFT. כמו כל דבר חדש, בשלב הזה עולות באופן טבעי שלל שאלות: מה זה בעצם NFT? מה גורם לאדם לשלם 2.9 מיליון דולר על “הציוץ הראשון בטוויטר”? מה צפוי בעתיד לשוק ה-NFT? למי כדאי להשקיע בתחום? בעמוד זה תמצאו תשובות ומידע שיעזרו לכם להבין טוב יותר על מה כולם מדברים היום.

יצירת אמנות בשווי 69 מיליון דולר

עוד לפני התשובות, הנה כמה מספרים שמבהירים למה כדאי להתעמק מעט בתחום ה-NFT: הבעלות על קליפ באורך 6 שניות שמראה את הכדורסלן לברון ג’יימס מטביע נמכרה ביותר מ-200,000$ – למרות שאת הקליפ עצמו ניתן לראות גם באינטרנט, בחינם. הציוץ הראשון אי פעם בטוויטר, של מייסד הרשת ג’ק דורסי, שייך למנכ”ל חברת בלוקצ’יין ממלזיה ששילם לא פחות מ-2.9 מיליון דולר – כשגם עכשיו הציוץ זמין לכולם ברשת. ואם חשבתם שהמספרים הנ”ל מוגזמים – מה דעתכם על 69.3 מיליון דולר על ציור דיגיטלי של אמן בשם ביפל? זה הסכום ששולם במכירה פומבית שארגן בית המכירות המפורסם כריסטי’ס ב-2021, והוא מעיד על הגאות בלתי נתפשת כמעט בשוק ה-NFT.

מה זה בעצם NFT?

השם NFT הוא ראשי תיבות של הביטוי Non Fungible Token. התרגום המקובל לעברית הוא אסימון חסר תחליף, והמשמעות היא בעלות דיגיטלית על פריט כלשהו. את הבעלות הדיגיטלית מייצרים באמצעות טכנולוגיית הבלוקצ’יין, בדיוק כמו המטבעות הקריפטוגרפיים, ולכן היא לא ניתנת לשינוי, מחיקה או גניבה. חשוב להדגיש כי הבעלות לכשעצמה לא מקנה זכויות ספציפיות: כאמור בעל הקליפ שמציג את לברון ג’יימס מטביע לא יכול למחוק אותו מיוטיוב, ובאופן כללי קרוב לוודאי שהיצירה הדיגיטלית שהזכויות עליה נמכרות בסכומי עתק תהיה נגישה לכולם – כך שמתבקשת השאלה למה בכל זאת אנשים משלמים סכומי כסף כל כך גבוהים.

למה לשלם סכומי כסף גבוהים עבור בעלות על נכסים דיגיטליים?

את התשובה הטובה ביותר לשאלה הזו מספק סינה אסטאבי, אותו מנכ”ל חברת בלוקצ’יין ששילם כמעט 3 מיליון דולר על ציוץ. “אני חושב שבעוד שנים אנשים יבינו את השווי האמיתי של הציוץ הזה, כמו המונה ליזה”, הוא צייץ בעצמו (ציוץ שמי יודע, אולי גם הוא יהפוך ל-NFT). זו נקודה קריטית: סימני השאלה סביב ה-NFT מובנים. מצד שני, בהחלט ייתכן שגם רכישת יצירות אמנות “רגילות” בעבר גרמה לאחרים להרים גבה, מה גם שישנם לא מעט העתקים לכל יצירה כזו ובעצם כל אחד יכול להתבונן בה – אבל עם השנים התברר שיש לא מעט יצירות אמנות שהערך שלהן עלה עוד ועוד לאורך השנים כך שזו הייתה השקעה חכמה.

האם כדאי להשקיע ב-NFT?

כמו כל הזדמנות חדשה, גם אל ה-NFT כדאי להתייחס לפי הכלל שקבעו חז”ל, “כבדהו וחשדהו”. מצד אחד – ממש לא רצוי לפסול על הסף את האופציה, ובוודאי שכדאי להתעמק עוד בתחום המרתק. המעורבות של גופים גדולים ואחראיים כמו בית המכירות הפומביות כריסטי’ס או ליגת ה-NBA (שלקחה חלק בשיווק ה-NFT של הקליפ של לברון ג’יימס יחד עם רגעים אחרים ממשחקי כדורסל) תורמת גם היא להבנה שהאסימונים חסרי התחליף כאן כדי להישאר, ושהערך שלהם עשוי להמשיך ולעלות עוד ועוד. מצד שני, רצוי להתנהל באופן מושכל ולהבין גם את הסיכוי וגם את הסיכון. בכל מקרה כדאי לדעת כי אם אתם מעוניינים להשקיע בנכסים דיגיטליים יש עוד אופציות – כך למשל בלוג פופולרי הוא נכס דיגיטלי לכל דבר בזכות האפשרות להרוויח כסף מפרסומות ו/או מהפניית גולשים למוצרים מתאימים עבורם.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *