השקעה בנכס אינטרנטי

מה חשוב לדעת לגבי Metaverse?

אפשר לאהוב את מארק צוקרברג ואפשר גם שלא, ואין ספק שחלק מהביקורת עליו ועל פייסבוק מוצדקת – אבל דבר אחד בטוח: הרשת החברתית שהגה והקים שינתה את העולם והשפיעה על החיים של כולנו. עכשיו יש לצוקרברג חזון חדש, שאפתני אפילו יותר – יקום חדש, וליתר דיוק מטא-יקום ובאנגלית Metaverse. איך ייראה היקום הזה ואיך נשתלב בו? מוזמנים לצלול אל עולם מסקרן שסביר להניח יהפוך לאחד מהנושאים המדוברים ביותר כבר בעתיד הקרוב.

במקום חיים במרחב הפיזי – חיים במרחב הדיגיטלי?

הרעיון המרכזי של Metaverse הוא קיום דיגיטלי משמעותי, כולל על חשבון הקיום הפיזי. הגוף שלנו כמובן ימשיך להיות נוכח, אבל פעולות רבות שכיום מתבצעות במרחב הפיזי יעברו אל המרחב הדיגיטלי, וליתר דיוק אל החלקים במרחב הזה שבשליטת פייסבוק.

במידה מסוימת הסגרים בתקופת הקורונה הם סוג של פיילוט לכך – כולנו עברנו לדבר עם המשפחה בזום, לצפות בהופעות חיות ביוטיוב או בפייסבוק, לקנות אונליין גם מוצרים שבעבר קנינו בחנויות פיזיות ועוד ועוד פעולות התבצעו באופן דיגיטלי.

השפעה מידית אחת של ההצהרה של צוקרברג על בריאת היקום החדש היא העלייה בערך של כל נכס דיגיטלי – משום שהוא צפוי להניב רווחים גבוהים יותר בעתיד כשכולנו נבלה הרבה יותר זמן בדיגיטל.

מגוון פלטפורמות ושלל מציאויות

מאפיין נוסף של ה-Metaverse הוא שניתן יהיה להפגין בו נוכחות דרך שלל פלטפורמות: גם סמארטפונים, גם קונסולות משחק, גם מחשבים נייחים וגם אמצעים נוספים כמו ה-AR (מציאות רבודה – Augmented Reality) וה-VR (מציאות מדומיינת, שגם היא כמובן יכולה להרגיש מציאותית מאוד – Virtual Reality).

ה-AR וה-VR הם כמובן לא המצאות חדשות, ובפיתוח טכנולוגיות אלה כבר הושקעו מיליארדים רבים, כולל ע”י פייסבוק. בשנים הקרובות צוקרברג, והאנשים שמינה להוביל את פרויקט המטא-יקום, צפויים לשכלל אותם עוד, ועוד תחום שתוקדש לו תשומת לב רבה היא התוכן. אתגר חשוב אחר הוא חיבורים חלקים בין החלקים השונים של היקום המהפכני.

מה נוכל לעשות ב-Metaverse?

המטא יקום עדיין נמצא בשלבי תכנון ועיצוב, אבל סביר להניח שנוכל לפגוש בו מכרים וחברים, לעבוד, לשחק, כמובן לקנות, לצפות בסרטים והופעות ואפילו לטייל באופן מציאותי.

מי שרוצה לקבל מושג לגבי ה-Metaverse יכול למצוא תיאור של יקום כזה בספר המד”ב “סנוקראש” של ניל סטיבנסון, מי שלמעשה טבע את המונח מטא-יקום. גם בספר “שחקן מספר אחת” של ארנסט קליין, ובסרט שמבוסס על ספר זה (בבימויו של סטיבן שפילברג), מתואר עולם אינטרנטי שהמשתמשים ממש נמצאים בתוכו – כפי שאולי מתכנן גם צוקרברג.

מתי נוכל להיות חלק מהיקום החדש?

קשה כמובן להעריך מתי ה-Metaverse יהיה זמין, אבל כדאי לקחת בחשבון שקצב ההתפתחות של העולם הדיגיטלי מהיר מאוד. מי שזוכר איך נראה האינטרנט רק לפני עשור או שניים, וגם איך נראו הטלפונים הסלולריים עד לפיתוח האייפון (שהושק בסך הכל ב-2007), כבר מבין שתוך שנים לא רבות תתרחש קפיצת המדרגה הבאה – ולצד כדור הארץ יהיה גם מטאברס.

אגב, במקביל לפייסבוק יש עוד לפחות חברה אחת שעובדת על פרויקט דומה. אפיק גיימז, מי שהביאה לחיים שלנו את הפורטנייט, מפתחת גם היא מטא יקום שאליו יחוברו מכשירים שונים ושלל פלטפורמות. יחד עם זאת אי אפשר להתעלם מהכוח העצום שיש לפייסבוק, שכבר קנתה גם את אינסטגרם וגם את ווטסאפ (ועוד חברות רבות אחרות) – כך שמן הסתם יש לה יתרון של ממש על פני המתחרות בדרך לשינוי העולם שאנחנו מכירים.

לשיתוף המאמר