איך לשלם מיסים על נדלן דיגיטלי

לא מעט אנשים משקיעים בשנים האחרונות בנכסים דיגיטליים. על פי רוב, הנכסים הללו, ממש כמו כל נכס אחר, מניבים הכנסות ורווחים. חשוב לדעת כי על ההכנסות הללו צריך לדווח. לא פחות חשוב להבין מה קורה אם לא מדווחים ואיך זה עלול להשפיע מול החוק ומחול רשות המיסים.

האם הכנסה מנכס דיגיטלי זו הכנסה שמחייבת דיווח?

במובנים מסוימים, ההפרדה בין המציאות הדיגיטלית לבין המציאות המוחשית (הפיזית) הולכת ומיטשטשת. אך כיום, גם מי שאיננו מומחה להשקעות ידע כי השקעה בחנות איננה השקעה בנכס דיגיטלי. גם השקעה במניה (המייצגת בעלות על חברה ציבורית) איננה השקעה בכנס דיגיטלי. מהסברים של רואה חשבון מומלץ במרכז הארץ ניתן להבין שבאופן כללי, כל ההכנסות שמופקות מנכס מחייבות דיווח. אין בכך הבדל בין נכס דיגיטלי לבין נכס שאיננו דיגיטלי.

מה ההבדל בין נדל"ן לנכס דיגיטלי בדיווח לרשויות המס?

החוק ותקנות המס מפרידים בין הכנסות מעבודה לבין הכנסות שאינן מעבודה. לעיתים, הכנסות שאינן מעבודה מחויבות בשיעור מס שונה ביחס להכנסות מעבודה (מה שמכונה – הכנסה מיגיעה אישית), יחד עם זאת זה לא משנה ברמה העקרונית. נוכל להסביר את הרעיון בדוגמא המוכרת בקרב בעלי נכס של נדל"ן. שכיר שיש לו דירה להשכרה, מחויב לדווח על ההכנסה משכר הדירה לרשות המיסים. הדיווח לא מביא עימו בהכרח חבות מס, שכן ניתן במקרה זה לבחור מסלול שבו ההכנסה משכר דירה לא ממוסה. לגבי נדל"ן דיגיטלי, לא קיים פטור מדיווח גם בהכנסה קטנה ואין פטור מתשלום מס (בהתאם לגובה ההכנסה).

מדוע נכס דיגיטלי לרוב מוגדר כעסק?

אחרי שהסברנו כי על נכס דיגיטלי המניב הכנסות יש לדווח, אפשר לעבור לשלב הבא. נכסים דיגיטליים עשויים לדוגמא להיות חנות דיגיטלית, אתר שמביא הכנסות דרך שיתופי פעולה שונים, ערוץ יו טיוב וכן הלאה. במקרים הללו, ההכנסה מהנכס תוגדר כהכנסה מניהול עסק. כלומר, חבות המס דומה בעיקרה להכנסות של כל עצמאי ובעל עסק. על מנת לדווח על ההכנסה, אם כן, יש לפתוח תיקים ברשות המיסים ובכל הגופים הנלווים. אם אין לכם תיק במס הכנסה, תיק במע"מ, תיק בביטוח לאומי, יש למהר ולרשום מולם את העסק כחוק.

דיווח על הכנסה בהתאם לסוג העוסק

בשלב זה נרצה להדגיש שניתן להירשם כעסק או כעוסק, בכמה דרכים שונות. לדוגמא, אם ההכנסות מהעסק יחסית נמוכות בשלב הזה, מאוד מקובל להירשם כעוסק פטור. במקרים כאלה, ההתנהלות תהיה באופן שוטף מול רשות המיסים ומול ביטוח לאומי, אך לא מול מע"מ. עסקים פטורים לא צריכים לגבות מע"מ מהלקוחות ואינם יכולים להתקזז במע"מ.

במידה וההכנסות מנכס או מנכסים דיגיטליים גבוהות, עולה הצורך של פתיחת עסק מורשה. לעיתים יהיה עדיף להירשם כחברה בע"מ או כחברה פרטית. לגבי השיקולים השונים כדאי להתייעץ עם רואה חשבון, אולם לעניין דיווח על ההכנסות הנושא די דומה. חברה פרטית או עוסק מורשה צריכים לדווח על ההכנסות הן למס הכנסה והן למע"מ. יש לגבות מהלקוחות מע"מ ולהעביר לרשות המיסים הן מס הכנסה על פי חוק והן מע"מ על פי חוק. וככל הכנסה מעסק, יש לשלם גם ביטוח לאומי בשיעור המתאים.

האם יש הקלות בדיווח על הכנסה מנכסים דיגיטליים?

בניהול נכסים דיגיטליים מסוימים ניתן לקבל הקלות ממס הכנסה, בנושא הדיווח. כך לדוגמא אם ישנן המון עסקאות בסכומים נמוכים באמצעות פלטפורמות מכירה דיגיטליות, ניתן לקבל הקלה באופן ניהול הספרים (אשר מדווחים למס הכנסה). במקום לציין כל חשבונית בנפרד, מי שמקבל אישור יוכל להוציא חשבונית מרכזת. בנוסף, ניתן להגדיר כעסק אחד, פעילות בנכסים דיגיטליים שונים.

מה קורה אם לא מדווחים על הכנסה מנכס דיגיטלי?

לא נסיים מבלי לומר שמי שלא מדווח על ההכנסות מנכס דיגיטלי עלול להסתבך באופן משמעותי. כל מי שמנהל עסק (וכאמור נכס דיגיטלי זה עסק), חייב לדווח על הכנסות אחרת הוא ייחשב למעלים הכנסות. גם אם הדבר נעשה בתום לב, זה לא פוטר מחובת הדיווח שעלולה להביא לחבות מס.

אי דווח נחשב כעבירת מס, מה שעלול להביא לחקירת מס הכנסה ולעיתים גם חקירת מע"מ. העלמת הכנסות גוררת לא רק חיוב במס אלא גם קנסות שיכולים להיות כבדים מאוד ואף לסנקציות נוספות (בהתאם לנסיבות) עד כדי אישום פלילי. בכל שאלה, חשוב להתייעץ עם רואה חשבון מוסמך.

המאמר נתרם באדיבות משרד רו"ח מלכיאל יגודייב ושות'

https://tel-aviv-cpa.co.il/

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *