השקעות אלטרנטיביות הן תחום שמעורר עניין רב, שהולך וגדל משנה לשנה, וב-2022 כבר מדובר באופציה שמומלצת ע"י מומחים רבים. השקעה אלטרנטיבית עשויה להניב תשואה נאה מאוד, ובנוסף ישנם עוד מספר יתרונות משמעותיים להשקעות אלה, שכוללות אופציות רבות: קרנות הון סיכון, נכס דיגיטלי, קרן נדל"ן, מטבעות קריפטוגרפיים, קרנות גידור ועוד. בעמוד זה תמצאו הסברים מפורטים לגבי השקעות אלטרנטיביות, מידת הכדאיות שלהן וגם הדגשים שחובה לבחון לפני שמנתבים את הכסף הפנוי לאפיק זה.
מהי השקעה אלטרנטיבית?
ההגדרה המקובלת של השקעה אלטרנטיבית היא כל השקעה שאינה בשוק ההון, כלומר השקעה במוצר (פיזי או פיננסי) שהמטרה שעבורה הוא נוצר היא לאו דווקא השקעה – בניגוד למניות, אגרות חוב, קרנות נאמנות וקופות גמל להשקעה שנולדו על-מנת לאפשר לציבור הרחב להשקיע כסף פנוי. באופן עקרוני גם רכישות של דירות שלא על-מנת לגור בהן הן השקעות אלטרנטיביות אם כי בדרך כלל כשמחפשים השקעה אלטרנטיבית לא נהוג להתייחס לקנייה ישירה של נדל"ן ככזו.
היתרונות של השקעות אלטרנטיביות
השקעות אלטרנטיביות זוכות לפופולריות הולכת וגדלה בזכות מספר יתרונות משמעותיים:
א. פוטנציאל לתשואה גבוהה – התשואות שמניב שוק ההון בארץ בשנים האחרונות יחסית נמוכות, בעוד השקעה אלטרנטיבית עשויה לייצר רווח גבוה מאוד – למשל בזכות השקעה בסטארט-אפ שמבשיל ומגיע לאקזיט, או על בסיס
נדל"ן דיגיטלי שמנוהל באופן חכם.
ב. פיזור סיכונים – משברים שונים עלולים להוביל למפולת בבורסה ובשוק ההון. במצב כזה, מי שכל כספו הפנוי מושקע באפיקים המסורתיים עלול להפסיד סכומי כסף גבוהים. קרן גידור, קרן נדל"ן, נכסים דיגיטליים ושאר השקעות אלטרנטיביות לא בהכרח יושפעו מהמשבר ובוודאי שלא בעוצמה, וכך פוחתת במידה ניכרת רמת הסיכון של תיק ההשקעות.
ג. יכולת להשפיע על התשואה (כשההשקעה היא בנכס אינטרנטי) – כשאדם רוכש מניות של חברה מסוימת, אין לו יכולת להשפיע על שער המניה. לעומת זאת כשההשקעה האלטרנטיבית היא
נכס דיגיטלי, התנהלות מושכלת ומדויקת תוביל למיצוי מלא של הפוטנציאל ולתשואות גבוהות במיוחד.
רמת הסחירות של ההשקעות האלטרנטיביות
מאפיין חשוב נוסף של השקעה אלטרנטיבית הוא רמת הסחירות שלה. מניות ניתן למכור בכל יום (פרט למקרים חריגים), וכך גם קרנות נאמנות ואגרות חוב. גם כשמדובר על מוצר השקעה לטווח ארוך כמו קופת גמל להשקעה, הנזילות גבוהה מאוד אם כי בחלק מהמקרים ישנם שיקולי מס שמפחיתים את הכדאיות של מימוש בנקודת זמן ספציפית.
השקעות אלטרנטיביות לעומת זאת מתאפיינות ברמת סחירות נמוכה יותר. עבור מי שעשוי להזדקק לכסף באופן מידי, זוהי מגבלה מסוימת – אבל למי שמחפש השקעה לטווח ארוך ומבין שעל-מנת להגיע לתשואות טובות באמת נדרשת סבלנות, השקעה אלטרנטיבית היא כמובן אופציה מעולה.
כמה כדאי להשקיע בנכס אלטרנטיבי?
באופן טבעי כל השקעה אלטרנטיבית מעלה את השאלה מהו הסכום שאותו נכון לנתב אליה. באופן עקרוני השקעות אלטרנטיביות מציבות רף כניסה גבוה יותר מאשר שוק ההון, אבל גם נמוך בהרבה מהשקעה ישירה בנדל"ן – אופציה שגם היא זוכה לביקוש רב, אם כי עליות המחירים המשמעותיות במשך שנים רבות מקשות על הגעה לתשואה משתלמת באמת.
כשנבחרת השקעה אלטרנטיבית בדמות נכס דיגיטלי, הסכום הדרוש על-מנת ליהנות מכל היתרונות ומהפוטנציאל לתשואה מרשימה אינו גבוה – כמה עשרות אלפי שקלים.
איך אפשר ליצור השקעה אלטרנטיבית עם נכס דיגיטלי?
השקעות אלטרנטיביות כגון קרן גידור, קרן הון סיכון, קרן תשתית וכו' מתבצעות באמצעות העברת סכום הכסף הדרוש למנהלי הקרן. במקרה של נכסים דיגיטליים ההתנהלות מעט שונה, אם כי גם בתחום זה ניתן להפקיד את הנכס בידי מומחה מתאים. עבור מי שרוצה לנהל בעצמו את הנכס, וכך ליהנות מכל היתרונת של השקעות אלטרנטיביות לרבות אלה הייחודיים לנכסים הדיגיטליים, ישנן מספר אופציות.
אופציה אחת היא אתר שבו מועלות מודעות בעזרת גוגל, והתשלום עבור אותן פרסומות מתחלק בין חברת הענק לבין בעל הנכס. אופציה נוספת היא חנות באמזון או ב-eBay, כשלא חובה לייצר מוצרים אלא ניתן גם לבצע דרופשיפינג. אפשרות שלישית היא תוכנית שותפים – קונספט שבו באתר מסוים מתפרסמות המלצות על מוצרים באתרים אחרים, והמוכרים משלמים עמלה נאה על כל ליד שמוביל לרכישה. קבוצת פייסבוק פעילה וערוץ יוטיוב פופולרי הם סוגים נוספים של נכסים דיגיטליים מניבים, כך שהאפשרויות רבות ומגוונות.